Per 1 november 2011 is de proef begeleid rijden “2todrive” van start gegaan. Maar hoe werkt het nou? ► Vanaf het moment dat je 16 jaar bent geworden mag je het theorie-examen B (auto) afleggen. ► Vanaf je 16,5 jaar mag je beginnen met de praktijklessen in de auto. ► Jongeren die op of na de ingangsdatum van het begeleid rijden 17 jaar worden, kunnen een praktijkexamen afleggen. ► Als een jongere op de ingangsdatum al 17 jaar is, kan hij dus géén praktijkexamen doen in het kader van de proef, maar mag dan op zijn of haar 18e wel een praktijkexamen afleggen. Na het behalen van het rijbewijs moet je tot je 18e onder begeleiding rijden. Je mag maximaal 5 begeleiders opgeven en deze komen op een begeleiderspas te staan.
► Hij/zij moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs voor de personenauto (rijbewijs B) en hij moet deze tijdens de begeleiding altijd bij zich hebben. Ook moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn. ► Hij/zij mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad. ► Hij/zij mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad. ► Hij/zij mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden. ► Hij/zij mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR. ► De RDW toetst of de opgegeven coach aan bovengenoemde eisen voldoet. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn dan wordt dit schriftelijk aan de jongere meegedeeld.
Omdat de beginnende bestuurder nog minderjarig is, moet er een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden. De minderjarige bestuurder is wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig.
Rijdt de 17-jarige zonder begeleider dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert hij/zij tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de boven omschreven examens moeten doen, ná het bereiken van je 18 jarige leeftijd.
Minder verkeersdoden door begeleid rijden
Door de aspirant bestuurders eerder te laten beginnen met rijden hebben ze meer rijervaring
als ze straks alleen de weg op gaan. Uit onderzoek is berekend dat bij het begeleid
rijden vanaf 17 jaar, er 16 verkeersdoden per jaar voorkomen kunnen worden. Door
begeleiding zullen de jongeren minder boetes en ongevallen veroorzaken. Alles voor
de verkeersveiligheid!